Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Σήμερα: Ηλιακή Έκλαμψη τάξεως Μ1.5

Προσπαθώντας να προλάβω τι θα γραφτεί τις επόμενες βδομάδες βρήκα και ένα σχετικό γεγονός το οποίο έγινε σήμερα (κορυφή 13:41 ώρα Ελλάδος).

Ηλιακή έκλαμψη τάξεως Μ1.5 παρατηρήθηκε σήμερα από την περιοχή της ηλιακής κυλίδας 1817 στο νότιο ημισφαίριο του ήλιου. Ετοιμαστείτε για τίτλους στα μπλογκς του στυλ " Τεράστια έκρηξη στην επιφάνεια του ήλιου μπορεί να σας κάψει το βίντεο" . Αν και επιστημονικά έχει ενδιαφέρον η παρατήρηση τέτοιων φαινομένων η δύναμή του δεν είναι αρκετή για να επιρεάσει άμεσα τη ζωή μας.  

Και η μπαρούφα συνεχίζεται

Πριν δυο βδομάδες είμασταν οι πρώτοι που εντοπίσαμε τη μπαρούφα της μαύρης τρύπας στον ήλιο. Δύο βδομάδες καθυστερημένοι έρχονται και οι μπόμπες του Χαρδαβέλα να μας "ενημερώσουν" για το τρόμο που έχει συνεπάρει την επιστημονική κοινότητα εφόσον ένα Τεράστιο κομμάτι Ήλιου κατευθύνεται στη Γη .

Τελικά το ελληνικό μπλογκ σκηνικό δεν είναι μόνο ανακριβές και τρομολάγνο αλλά είναι και καθυστερημένο. Μου θυμίζει λίγο δεκαετία του 80 που στις συζητήσεις στο γυμνάσιο λέγαμε για την τεχνολογία που έχουν στην Αμερική και σ'εμάς ερχεται μετά από χρόνια.

Περί τίνος πρόκειται όμως? Ο ορισμός του συγκεκριμένου φαινομένου είναι Στεφανιαία Οπή (Coronal Hole) και είναι μία περιοχή του στεφανιού (ατμόσφαιρας) του ήλιου όπου η συγκεντρωση πλάσματος είναι μικρή με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ψυχρή από τήν υπόλοιπη ατμόσφαιρα. Αυτός είναι και ο λόγος που φένεται μαύρο στις τεχνιτές φωτογραφίες όπου η κλίμακα της θερμότητας δεν αρκεί για να το εμφανίσει με απόχρωση του κίτρινου. Επίσης αυτές οι περιοχές έχουν συνδεθεί  με μονοπολικά μαγνητικά πεδία του ήλιου δηλαδή που δεν καμπυλόνονται όπως συνήθως αλλά ανεβαίνουν πάνω και μακρυά από το άστρο προκαλώντας διακυμάνσεις στον ηλιακό άνεμο.

Εφόσον διανύουμε περίοδο υψηλής δραστηριότητας στον ήλιο τέτοιου είδους τρύπες είναι συχνό φαινόμενο (σχεδόν καθημερινό). Το εντυποσιακό με την συγκεκριμενη παρατήρηση είναι ότι είναι πράγματι πολύ μεγάλη. Αυτή η παρατήρηση έγινε στα μέσα του Ιουλίου ενώ σήμερα η τρύπα είναι αλλού.




Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Λίγο Καθυστερημένοι αλλά το τσίμπισαν...

Σχεδόν επί καθημερινής βάσης μπορεί κανεί να διαβάσει άπειρες βλακίες στα ελληνικά μπλογκ το φαινόμενο της αντιγραφής όμως είναι αυτό που διαπρέπει σε αυτούς τους χώρους όπου αυτές οι βλακίες διαδίδονται με τεράστια ταχύτητα ωστε να κρατούν ενήμερο το κοινό τους. Έτσι λοιπόν κι εδώ, μέρες μετά από την πατάτα που εντοπίσαμε παρακάτω τη βλέπουμε φυσικά στολιμένη με νέα στοιχεία τρομολαγνίας. Εγώ πάντως φορά αντηλιακό με δείκτη UVA/UVB/UVC/UVD 50 SPF και δεν φοβάμαι τις ηλιακές εκλάμψεις.